Brahmaeidae

Brahmaea hearseyi
Brahmaea hearseyi

Familie Brahmaeidae

De familie Brahmaeidae, is een kleine nachtvlinder familie met ongeveer 30 beschreven soorten. Brahmaea europaea is de enige soort die in Europa voorkomt, de overige soorten zijn in Aziƫ en Afrika te vinden.

Eitjes zijn wit tot lichtbruin, bolvormig en aan de onderzijde afgeplat, micropyle altijd aan de bovenkant. Enkele dagen na bevruchting verkleurt de micropyle in meer of mindere mate waardoor deze goed of beter zichtbaar wordt.

Rupsen zijn groot, meestal rijk gekleurd (groen/geel/oranje/wit/zwart)of bruin/zwart en hebben in de eerste 4 stadia extreem lange, soms als kurkentrekkers gevormde in paren staande tuberkels op segmenten 2, 3 en 12. Een enkele gecentreerde tuberkel is op segment 11 te vinden, in het L5 staduim zijn deze tuberkels verdwenen. De schijnpoten zijn relatief lang.

Volgroeide rupsen verpoppen zich in de grond, soms maken ze een kuil aan het oppervlak waarin ze zich verpoppen. Er is een duidelijk waarneembare wasachtige laag aanwezig die de poppen tegen uitdrogen beschermt.

De vlinders uit deze familie kenmerken zich door een prachtig en complex streepjes patroon in verschillende bruintinten en een redelijk afgeronde vleugel vorm, het lichaam is naar verhouding vrij fors. Een korte roltong is aanwezig, de vlinders vliegen niet op bloemen maar nemen met de roltong wel vocht op.

Brahmaea certhia
Brahmaea certhia kweekverslag
Brahmaea hearseyi
Brahmaea hearseyi kweekverslag
Brahmaea japonica
Brahmaea japonica kweekverslag