Saturniidae

Epiphora bauhiniae
Epiphora bauhiniae

Familie Saturniidae

De familie Saturniidae is een nachtvlinder familie met middelgrote tot grote vlinders die onder andere grootste vlinders van de wereld bevat. Met tussen de 1300 en 1500 omschreven soorten is dit een familie van redelijke grootte. De vlinders uit deze familie zijn over vrijwel de hele wereld te vinden, uitzondering is Antarctica waar helemaal geen vlinders leven, het grootste aantal soorten komt in tropische en subtropische beboste gebieden voor. Een aantal soorten worden op grote schaal geweekt voor de productie van natuurlijke zijde.

Ei: Meestal glad en ovaal van vorm met een witachtige tot transparante kleur. De kleefstof varieert van transparant tot donker bruin/rood. Bij een aantal soorten is dit het overwinterende stadium waardoor de ontwikkelingsduur tussen soorten behoorlijk kan verschillen.

Rups: Groot (5 tot 10 cm.) en over het algemeen gedrongen met een goede schutkleur, licht- of onbehaarde tuberkels meestal aanwezig. Hier zijn talloze uitzonderingen op, enkele soorten zijn sterk behaard en/of bont gekleurd, andere bevatten stekels die bij aanraking een brandend gevoel veroorzaken. Voedselplanten erg uiteenlopend maar meestal heesters of bomen, slechts in enkele gevallen kruidachtige gewassen. Volgroeide rupsen vertonen zwerf gedrag, opzoek naar een geschikte plaats om te verpoppen.

Pop: Op enkele uitzonderingen na, ingesponnen in een zijden cocon. Vaak wordt er blad of ander materiaal gebruikt ter versteviging of camouflage. De kleur van de cocon kan variëren van wit tot donkerbruin en van geel tot groen. Soorten uit de Sub-familie Ceratocampinae en Hemileucinae verpoppen in een kamer ondergronds, hierbij wordt weinig zijde gebruikt.

Vlinder: Vlinders uit de Saturniidae familie hebben met één a twee weken een relatief kort leven, omdat ze geen ontwikkelde monddelen en spijsverteringskanaal hebben, kunnen ze geen voedsel opnemen, ze teren op de voedselreserves die ze als rups verzameld hebben. De vleugels hebben vaak oogvlekken op voor of achtervleugels en/of transparante vensters op de voorvleugels. Vrouwelijke vlinders dragen direct na het uitkomen volledig volgroeide eitjes mee, ze beginnen pas te vliegen als er een paring heeft plaats gevonden. Mannelijke vlinders hebben vaak breed geveerde antennes waarmee ze de feromonen van vrouwelijke vlinders vaak op kilometers afstand kunnen ruiken. Beide zijn voornamelijk ’s nachts actief maar vooral mannelijke vlinders willen ook wel eens overdag rond vliegen. Het lichaam is meestal fors en sterk behaard, de kop is naar verhouding klein. Spanwijdte varieert van 2,5 tot 15 cm. met hier en daar uitschieters naar boven tot 30cm. die zich voornamelijk in de Attacini tak die onder de Saturniinae Sub-familie valt.

Subfamilies: Oxyteninae, Cercophaninae, Arsenurinae, Ceratocampinae, Hemileucinae, Agliinae, Ludiinae, Salassinae, Saturniinae.

Attacus atlas (Atlasvlinder)
Attacus atlas kweekverslag
Samia insularis
Samia insularis kweekverslag