Van ei tot vlinder

Brahmaea certhia male
Brahmaea certhia

Taxonomie

Voordat we verder gaan met de verschillende stadia die een vlinder passeert, eerst nog even een stukje Taxonomie.

Wat is een vlinder eigenlijk en waar hoort hij thuis in de ladder van het dierenrijk?

Vlinders behoren tot de groep insecten, deze groep vertegenwoordigt meer dan een miljoen verschillende soorten waarvan nog lang niet alle soorten zijn omschreven. Met de ongeveer 160.000 verschillende vlinder soorten die nu zijn omschreven, levert de vlinder een redelijke bijdrage aan deze groep.

Als we de taxonomische indeling zouden bekijken, ziet deze er voor de vlinder zo uit. Tussenliggende groepen zijn bewust weg gelaten omdat hier op dit moment geen definitieve standaard voor geaccepteerd is.

  • Metazoa of Animalia (Dierenrijk)
  • Arthropoda (Geleedpotigen – Dieren met een uitwendig skelet van chitine zoals Insecten, Spinnen, Schorpioenen, krabben en kreeften.)
  • Insecta (Insecten – Insecta betekent ingesneden, dit in verband met de vaak duidelijke onderverdeling in kop, borst en achterlijf.)
  • Endopterygota (Volledige metamorfose – Gedaanteverwisseling bestaat uit ei, larve, pop, imago)
  • Lepidoptera (Schubvleugeligen – Dit zijn de beestjes waar deze site om draait, de vlinder.)

Een vlinder is dus een insect met een volledige gedaante verwisseling (metamorfose) dat betekent dat we tijdens de ontwikkeling tot en met vlinder, te maken hebben met vier verschillende stadia, dit zijn ei, larve (rups), pop en imago (vlinder).

Volgende pagina