Pop

Klimaat (sub)tropisch

De behandeling van de poppen is afhankelijk van wat we willen bereiken, grofweg zijn er twee mogelijkheden. We willen dat de poppen zo snel mogelijk uit komen of we vertragen het uitkomen van de vlinders vanwege gebrek aan voedselplanten, tijd of andere redenen.

Brahmaea japonica
Brahmaea japonica

Voor de eerste optie worden de poppen onder natuurlijke omstandigheden gehouden, dat wil zeggen dat we ze bij een behaaglijke temperatuur bewaren en dat de luchtvochtigheid in verband met kans op uitdroging niet te laag is. Zelf gebruik ik mijn klimaatkast om de poppen of cocons in te bewaren, cocons hang ik met een haakje van een verbogen paperclip op om voor voldoende afstand tussen de cocon en het plafond te zorgen. Met een RVS speld prik ik de haakjes aan de cocons vast in het polystyreen plafond van de kast. De afstand die het haakje van de paperclip maakt tussen de cocon en het plafond, zorgt er voor dat de vlinder bij het uitkomen niet langs de gladde paperclip omhoog kan klimmen en allen aan de onderkant van zijn cocon kan hangen om zijn vleugels op te pompen. Hierdoor kan er niets in de weg zitten wat zijn vleugels eventueel zou kunnen misvormen en is de kans op naar beneden vallen bij een klauterpartij langs het plafond om een geschikte plaats te vinden kleiner. Poppen die zich normaal gesproken in of op de grond bevinden, verzamel ik in bakjes met keukenrol of stekgrond en worden in de klimaatkast gezet. Ook zonder deze kast zijn de poppen goed te verzorgen, bij kamertemperatuur komen ze zonder problemen uit en door de cocons een aantal keren per week te besproeien met een plantenspuit, wordt het verdrogen van de poppen tegen gegaan. Bij poppen die zich in of op de grond bevinden is het vochtig houden van de aarde voldoende, zorg er bij dit type pop ook voor dat er altijd voldoende klimgelegenheid rondom de bak is. Bij het ontvouwen van de vleugels moeten deze vrij hangen en dat kan allen als de vlinder ergens tegenop kan klimmen.

Hoewel tropische vlinders over het algemeen geen diapauze houden, zijn er wel soorten die bijvoorbeeld wachten tot de regentijd is aangebroken, deze soorten worden redelijk droog gehouden. Na twee of drie maanden kunnen de cocons besproeid of de aarde vochtig gemaakt worden, dit zorgt voor het uitkomen van de vlinders. Verder is de ontwikkeling van de vlinder vaak af te remmen door deze bij een lage temperatuur te houden. Een graad of tien zorgt voor een zeer trage ontwikkeling van de vlinder in de pop waardoor het uitkomen van de vlinder vaak met enkele maanden te vertragen is, bij hogere temperaturen verloopt de ontwikkeling sneller. Temperaturen onder de 10°C kunnen bij tropische poppen schade aanrichten waardoor ze sterven. Zorg er wel voor dat de poppen niet uitdrogen of te nat worden opgeslagen. Het houden van poppen rond een graad of vijftien doe ik op mijn onverwarmde zolder waar de temperatuur ’s winters meestal rond deze waarde ligt. Ik gebruik dit voornamelijk om vlinders uit twee verschillende stammen, gelijktijdig uit te laten komen zodat ik geen verschijnselen van inteelt krijg. Het uitkomen van bijvoorbeeld Atlas vlinders is op deze manier met een a twee maanden te vertragen.

Klimaat gematigd

Araschnia levana (Landkaartje)
Araschnia levana (Landkaartje)

Voor de behandeling van de pop zijn we in dit geval ook in het voordeel omdat ons land een gematigd klimaat heeft. In een beschutte hoek van de tuin zijn poppen en cocons prima te bewaren tot na de winter, zorg er wel voor dat ze goed afgeschermd zijn tegen dieren als egels, muizen en vogels die de poppen als welkome aanvulling op het menu zien. Zelf gebruik ik mijn tuinkast waar ik kuipplanten in laat overwinteren. Door de poppen en cocons tussen keukenpapier in afgesloten bakjes (ik gebruik bakjes van de Chinees) in de tuinkast te plaatsen, liggen ze gedurende de winter op een beschutte plaats. Het overwinteren in een koelkast is ook goed mogelijk, zorg er in beide gevallen voor dat er niet te veel vocht aanwezig is. één druppel water per bakje is voldoende. Poppen die te vochtig gehouden worden, zullen gemakkelijk door schimmel aangetast worden. Eens per een a twee weken het deksel van het bakje halen en het papier op vochtigheid controleren is voldoende om de poppen de winter door te laten komen.

Volgende pagina